23 Haziran 2013 Pazar

Beynin Düzeni

Uyandığınızda fark edersiniz. Rüya ne de karışıktı öyle. Fakat rüya esnasında işlerin hiç de öyle olmadığı apaçık bellidir. Uyandıktan sonra ne kadar karışık görünürse görünsün orada her zaman bir düzen vardır. Uyanıkken bu düzeni anlamazsınız. Ancak beynimiz tamamen düzenli ve sistemli çalışan bir organ olduğundan rüyalarımız da karmaşıklığının içinde bir düzen gösterir.

Örneğin odanız dağınık olduğunda anneniz her şeyin ne kadar da karışık ve düzensiz olduğunu söylemek için odanıza uğrar. Fakat sizce öyle değildir ve her şey gayet de yerinde görünüyordur. Her şeyi anında o karmaşıklığın arasından çıkarabilirsiniz çünkü onu siz yarattınız zaten. Sizin yarattığınız bir dünyada nasıl bir şeyleri bulamazsınız ki? Bunun yanı sıra fark ettiğim artı bir özellik var. Hiç rüyanızda bilmediğiniz yabancı bir dilde konuştuğunuz oldu mu? Mesela ben Fransızca bilmiyorum ama daha önce rüyamda Fransızca konuşmuştum. Bu ters düşüyor cümlelerimle. Bir yerlerde cümleleri duymuş olmalıyım ve bilinçaltım bunu saklamış olmalı. Rüyalarıma da sürpriz olarak giriş yapmış. Muhtemelen bilinçaltımızı incelemek için standart beyin aktivitelerinin dışında tutmak gerekiyor.


Ne olursa olsun, beynimiz sıra dışı bir organ. Onca karmaşıklığa rağmen düzeni sağlayabiliyor. Onca imkansızlığa rağmen bizi hayata bağlayabiliyor. Yepyeni dünyalar yaratabiliyor. Görmemizi, duymamızı, hissetmemizi, koku almamızı ve tat almamızı sağlıyor. Her şeyden önce bizi biz yapıyor beynimiz ve bunu daha da geliştirmemiz gerekir. Hiç yoktan bile bunları yapabiliyorsak, daha büyük çoğunluğunu keşfedemediğimiz beynimizi tam kapasite ile çalıştırabilirsek neler yapacağımızı kim bilebiilr?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder