1 Kasım 2012 Perşembe

Zamanı Ölçmek



Zamanı düşündüm bugün.Zaman, bizi yanıltabilecek o kadar çok şeyle dolu ki.. Biz, onu ölçmek için saatler,takvimler kullanırız.Ama hangisi çözümdür ki ölçümde? Hangisi doğru sonuç verir? 7 milyar insan olarak takvimlere,saatlere bağlı yaşıyoruz.İlkel kabileleri saymazsak tabi.

Hiç düşündünüz mü? Neden bir dakika altmış saniye? Ya da bir gün neden 24 saat? Güneşin batışı ve doğuşuna göre ayarlandığı söyleniyor.Peki o bir saniyelik süreyi hatırlayın.Saatinize bakın ve bir saniyenin geçişini izleyin.Neden bir saniye o kadar? Neden daha kısa ya da daha uzun değil? Birileri zamanında her şeyi kontrol ederek bazı şeylere karar vermiş.Biz de bunları uyguluyoruz.Acı verici bir gerçek olsada durum böyle.

Hepimiz biliriz.Bazı anlar kısa, bazı anlar uzun geçer. Sevdiklerinizle iken zamanın hızlıca akıp gittiğini fark edebilirsiniz.Oysa o sırada canı sıkılan bir insan için zaman iki kat uzun gelir.O halde zaman nasıl ölçülebilir ki? Şimdiki dakikaların herkeste ortak olduğu kanısı gerçekliğini yitirmez mi? Seven insan için bir saniye, bir dakikadan önemlidir.O heyecanla, zaman algımızı yitiririz.Zaman ölçülemez olur.Sürekli saate bakakalmak ve geçişini görmek zor iştir.Özellikle de saatler geçerken.Bir bakmışsınız, akrep de yelkovan da ilerlemiş.Bir bakmışsınız, daha da ilerlemiş.

Daha ne kadar dönüp duracağız zaman çemberinde? İlerlediğimizi sanıyoruz, etrafımıza bakıyoruz, zaman ilerlemiş.Ama insanlık ilerleyebiliyor mu? Zamanın bizi aldattığı kadar başka aldatan var mı bizi? Zamanınız, yaşadıklarınızla ölçülür.Saatlerle değil...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder